Residential

WEST SEATTLE RESIDENCE

Located in West Seattle, this residence is perched on the edge of a steep slope overlooking the Puget Sound. The entry level is reached by a steel footbridge and contains the living room, dining room, kitchen, and garage, and the partial upper floor is occupied by the master suite. The interior spaces, drenched with natural light, are finished in a spare, modern style; the focus throughout the house is on the 180-degree view of the Sound and islands beyond. The main living space is capped by a vaulted tongue & groove ceiling and anchored by an open steel stairway. The main floor opens onto an expansive ipe deck supported by enormous galvanized steel channels and diagonal braces in a dramatic gesture of support. Exposed structural elements throughout the main and upper floors were milled from salvaged old-growth timbers as were most interior and exterior wood doors, with exposed nail and worm holes giving them a unique, natural character. A raised stainless steel tub in the master bath is positioned to ensure sunset views even while fully reclined, and the displaced water is directed to flow smoothly down the stone steps to the floor drain beyond.

WASHINGTON PARK

This new residence was designed in the Georgian Colonial style to fit within the neighborhood context. The house is sited among mature trees and the detached garage helps create a more private back awn. Care was used in the proportions, materials and details to be historically accurate while creating a house that functions as a modern home.

MOUNTAIN RETREAT

This cabin was created for a young, growing family, who are lovers of the outdoors, and make use of the cabin on weekends and holidays year round. The site was selected for its extraordinary views of lake and mountains, as well as its convenient proximity to the city. The terrain is sloping woodland with an evergreen forest stretching to the lakeshore.

The main floor contains all family functions, with sleeping quarters at the south end and common areas to the north all opening to the western views. The lofts provide overflow bunking for guests, a quiet place to get away and read a book or just take in the dramatic views from a higher angle. The floor plan is very open with few partition walls, tremendous levels of natural light, and a continuous link to the landscape beyond.

Siding and roofing materials were chosen for economy, low maintenance, and relative non-combustibility. The roofs are standing seam metal with a clear finish. The siding, acting as a rain-screen, varies from corrugated aluminum, to cementitious panels, to recycled snow fencing that carries the rich patina of time and exposure. Interior finishes are simple. The floors are clear sealed concrete with radiant heat over an insulated slab-on-grade. Walls vary from smooth finished wall board, to face nailed plywood, interspersed with screens and slat walls of clear fir. Windows and doors continue the natural warmth of Douglas fir. Ceilings are wood decking over exposed structural beams.